Daily Archives: 25 Ιουλίου, 2010

Γίνε συντάκτης ή διαχειριστής σε ένα blog χωρίς να ξέρεις το password

Ο Blogger μας δίνει αυτήν την δυνατότητα ,με την οποία θα ασχοληθούμε παρακάτω.

Ο καθένας μας μπορεί να γίνει συντάκτης (ή αρθρογράφος) και διαχειριστής σε οποιοδήποτε blog χωρίς να ξέρει τον κωδικό και εφόσον βέβαια το δεχτεί ο κάτοχος του blog.

Να σας εξηγήσω επίσης κάποιους όρους για να μην μπερδευόμαστε.

Διαχειριστής (ή admin) είναι αυτός που έχει πρόσβαση σε όλα τα θέματα ενός blog (π.χ. διάταξη,ρυθμίσεις κ.α.).Ο διαχειριστής μπορεί να κάνει τα πάντα σε ένα blog χωρίς κανέναν περιορισμό.Είναι σαν να είναι ο δημιουργός του blog.

Συντάκτης (ή απλά αρθρογράφος) λέγεται αυτός που γράφει αναρτήσεις σε ένα άλλο blog (όχι το δικό του) και δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο.Επίσης ο διαχειριστής του blog μπορεί να τον διώξει όποτε θέλει.

Συνήθως μεγάλα ειδησεογραφικά blogs ,οικογενειακά blogs και blogs μεταξύ φίλων έχουν πολλούς συντάκτες.
Π.χ. στο troktiko δεν γίνεται να τα γράφει όλα ένα άτομο.Είναι πολλοί οι συντάκτες.

Για να γίνεις συντάκτης ή διαχειριστής σε ένα άλλο blog εφόσον θέλεις εσύ και ο κάτοχος του blog ‘ο τελευταίος πρέπει να κάνει τα παρακάτω:

Να πάει από τον Πανόπτη του ,στις Ρυθμίσεις και από εκεί στις Άδειες.
Εκεί θα δει το όνομά του.Πρέπει τώρα να πατήσει «Προσθήκη συγγραφέων» και να προσκαλέσει το άτομο που θέλει.Το άτομο αυτό θα λάβει την πρόσκληση στο mail box του.Μπορεί να αρνηθεί.Αν δεχτεί θα γίνει αυτομάτως συντάκτης του ιστολογίου.Όχι διαχειριστής ‘συντάκτης.Αν θέλει να γίνει διαχειριστής θα πρέπει ο κάτοχος του blog να ξαναπάει στο ίδιο σημείο (ρυθμίσεις,άδειες) και να πατήσει «εκχώρηση δικαιωμάτων διαχειριστή».Τότε μόνο θα περάσουν τα δικαιώματα διαχειριστή στο άτομο που πριν ήταν απλός συντάκτης.

Τα ίδια θα πρέπει να κάνετε κι εσείς αν θέλετε να προσκαλέσετε κάποιο άτομο στο blog σας.

Προσοχή όμως: Τα δικαιώματα του διαχειριστή τα παραχωρήτε σε άτομα που εμπιστεύεστε καλά γιατί αν δεν τα εμπιστεύεστε μπορούν να σας κάνουν μεγάλη ζημιά ή επίτηδες ή κατα λάθος.

Αφήστε μου σχόλιο αν δυσκολευτείτε πουθενά ή για οτιδήποτε άλλο.

Οι περιορισμοί και τα όρια στο Blogger blog

Τα όρια(limits) στα Blogger – blogspot blogs, όπως για παράδειγμα το συνολικό μέγεθος φωτογραφιών που επιτρέπεται να ανεβάσετε μέσω του Blogger απασχολούν πολύ κόσμο.

Έτσι στο άρθρο αυτό, βρήκαμε και παρουσιάζουμε όλα τα όρια για Blogger blogs που δημοσίευσε η Google.

Αριθμός των Blogger blog που μπορεί να έχετε σε ένα λογαριασμό google: Απεριόριστος

Αριθμός των posts(άρθρων) σε ένα Blogger blog: Δεν υπάρχει περιορισμός.

Μέγεθος των μεμονωμένων post: Κανονικά δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά αν είναι πολύ μεγάλο(και φορτωμένο) post υπάρχει περιορισμός(βλέπε επόμενο, μέγεθος σελίδας)

Μέγεθος σελίδων: Μια σελίδα στο blog σας, που αυτό συμπεριλαμβάνει και την αρχική σελίδα(home page), δεν πρέπει να ξεπερνά σε μέγεθος* το 1 MB, αυτό είναι υπεραρκετό για πολύ μεγάλα κείμενα, όμως αν έχετε πχ εκατοντάδες(που λέει ο λόγος) post στην αρχική σελίδα θα υπάρξει πρόβλημα. Οπότε θα ρυθμίζατε την ποσότητα των άρθρων που εμφανίζονται στην αρχική σελίδα.

Αριθμός σχολίων: Κανένας περιορισμός.

Λίστα ιστιολογίων που μπορείς να παρακολουθείς: 200
(Αυτήν την πληροφορία μας την έδωσε ο Theogr ο κηπουρός)

Συνολικό μέγεθος φωτογραφιών: Αν χρησιμοποιείτε το ίδιο το Blogger για να ανεβάζετε φωτογραφίες, αυτές αποθηκεύονται στο λογαριασμό σας Picasa. Υπάρχει όριο 1 GB. Θα δούμε τι κάνουμε αν πλησιάζουμε το όριο σε αμέσως επόμενο post.

Team Members: Έως 100 συνεργάτες ανά blog.

Περιγραφή του blog( description): Έως 500 χαρακτήρες, οπωσδήποτε χωρίς προσθήκη HTML κώδικα.

About me(σελίδα προφίλ): Έως 1200 χαρακτήρες.

*Όταν μιλά για μέγεθος σελίδας προφανώς δεν αναφέρεται στα βίντεο. (ούτε φαντάζομαι και στις φωτογραφίες που μπορεί να «συμπεριλαμβάνονται» στη σελίδα)

Αν γνωρίζετε κάτι περισσότερο μπορείτε να το μοιραστείτε μαζί μας στα σχόλια.

[Πηγή]

Τι είναι το HTML?

Τα αρχικά HTML προέρχονται από τις λέξεις HyperText Markup Language. Η html δεν είναι μια γλώσσα προγραμματισμού. Είναι μια γλώσσα σήμανσης (markup language), δηλαδή ένας ειδικός τρόπος γραφής κειμένου. Ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει ένα αρχείο HTML χρησιμοποιώντας απλώς εναν επεξεργαστή κειμένου. Aποτελεί υποσύνολο της γλώσσας SGML (Standard Generalized Markup Language) που επινοήθηκε από την IBM προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της μη τυποποιημένης εμφάνισης κειμένων στα διάφορα υπολογιστικά συστήματα. Ο browser αναγνωρίζει αυτόν τον τρόπο γραφής και εκτελεί τις εντολές που περιέχονται σε αυτόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η html είναι η πρώτη και πιο διαδεδομένη γλώσσα περιγραφής της δομής μιας ιστοσελίδας. Η html χρησιμοποιεί τις ειδικές ετικέτες (τα tags) να δώσει τις απαραίτητες οδηγίες στον browser. Τα tags είναι εντολές που συνήθως ορίζουν την αρχή ή το το τέλος μιας λειτουργίας. Τα tags βρίσκονται πάντα μεταξύ των συμβόλων < και >. Π.χ. Οι οδηγίες είναι case insensitive, δεν επηρεάζονται από το αν έχουν γραφτεί με πεζά (μικρά) ή κεφαλαία. Ένα αρχείο HTML πρέπει να έχει κατάληξη htm ή html.

Κανόνες

Για να μπορούν οι browser να ερμηνεύουν σχεδόν απόλυτα σωστά την html έχουν θεσπιστεί κάποιοι κανόνες. Αυτοί οι κανόνες είναι γνωστοί ως προδιαγραφές. Επομένως σχεδόν κάθε είδος υπολογιστή μπορεί να δείξει το ίδιο καλά μια ιστοσελίδα. Οι πρώτες προδιαγραφές ήταν η html 2.0. Πρόβλημα προέκυψε όταν η Μicrosoft και η Νetscape πρόσθεσαν στην html τέτοιες δυνατότητες που στην αρχή τουλάχιστον ήταν συμβατές μόνο με συγκεκριμένους browser. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν διαφορές στην απεικόνιση κάποιας σελίδας από διαφορετικούς browsers. Ιδιαίτερο είναι το πρόβλημα όταν η ιστοσελίδα, εκτός απο «καθαρή» HTML περιλαμβάνει και εφαρμογές Javascript.

Η HTML σήμερα

Σήμερα πολλοί είναι εκείνοι που δημιουργούν μια ιστοσελίδα σε κάποιο πρόγραμμα που επιτρέπει την δημιουργία χωρίς την συγγραφή κώδικα. Η κοινή άποψη πάνω στο θέμα όμως είναι ότι κάτι τέτοιο είναι αρνητικό επειδή ο δημιουργός δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο του κώδικα με αποτέλεσμα πολλές φόρες να υπάρχει οπτικό χάος στην προσπάθεια των browser να εμφανίσουν την ιστοσελίδα. Για το σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί ειδικό λογισμικό, που επιτρέπει το «στήσιμο» της σελίδας οπτικά, χωρίς τη συγγραφή κώδικα, δίνει όμως τη δυνατότητα παρέμβασης ΚΑΙ στον κώδικα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το λογισμικό Dreamweaver της Adobe και το FrontPage της Microsoft.

Από Wikipedia